espa

Βοήθεια με τη συνταγή γυαλιών σας

 Sphere

Το Sphere (Sph) καθορίζει τη δύναμη των φακών που απαιτείται ώστε να διορθωθεί η εστίασή σας – μία επιπλέον σφαίρα για την διόρθωση της υπερμετροπίας (δυσκολία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα) και μία σφαίρα μείον για την διόρθωση της μυωπίας (δυσκολία εστίασης σε μακρινά αντικείμενα). Το Sphere μετριέται σε διόπτρες, η συνταγή σας μπορεί να περιέχει τη λέξη Plano ή Pl ή ένα σημάδι του άπειρου, αυτό σημαίνει ότι δεν είστε ούτε υπερμετροπικός, ούτε μυωπικός αλλά μηδενικής ισχύος για την σφαίρα. Οι περισσότερες τιμές κυμαίνονται από 0,00 έως +/- 20.00 και ανεβαίνουν ανά 0,25 κάθε φορά.

CYL / Cylinder

Τα CYL και AXIS αντιστοιχούν στον αστιγματισμό. Τι είναι λοιπόν ο αστιγματισμός; Σημαίνει ότι το μάτι έχει σχήμα ελαφρώς σαν μια μπάλα του ράγκμπι ή αναφέρεται ως «toric», και όχι σαν μια τέλεια σφαίρα όπως είναι η μπάλα ποδοσφαίρου. Αυτό απλά σημαίνει ότι το μάτι έχει δυσκολία εστίασης σε ορισμένες γωνίες. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να είναι άδειο ή να περιέχει μία τιμή συν ή μείον. Η μέτρηση είναι η διόπτρα. Οι περισσότερες τιμές κυμαίνονται από +/- 0,25 έως +/- 4.00 και ανεβαίνουν ανά 0,25 κάθε φορά.

AXIS

To AXIS παρουσιάζεται μόνο αν υπάρχει τιμή στο πλαίσιο CYL. Το AXIS μας λέει πού ακριβώς στο μάτι σας βρίσκεται ο αστιγματισμός. Η μέτρηση είναι σε βαθμούς. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 0 και 180 και μπορεί να ανεβαίνουν ανά ½, 1, 5 ή 10 μοίρες κάθε φορά. Δείχνουμε τον AXIS μόνο σε ακέραιο αριθμό, αλλά αν έχετε έναν βαθμό ½ στην ιατρική συνταγή σας, μπορείτε να το σημειώσετε στο πρόσθετο κουτί πληροφοριών κατά την παραγγελία.

ADD / Addition

Το Add, μικρή προσθήκη για ανάγνωση, είναι η επιπλέον διόρθωση που απαιτείται για την ανάγνωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή είτε γυαλιών ανάγνωσης, διεστιακών γυαλιών ή γυαλιών ρυθμιζόμενης εστίασης. Το νούμερο αυτό είναι μια ένδειξη του πόση επιπλέον ισχύς απαιτείται ”στην κορυφή” της συνταγής απόστασης, για κοντινά ή ενδιάμεσα γυαλιά. Αυτή η επιπλέον ισχύς θα είναι ΠΑΝΤΑ η ίδια για το κάθε μάτι, και μπορεί να εμφανίζεται μόνο μία φορά στη συνταγή σας, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αφορά και τους δύο οφθαλμούς. Η μέτρηση είναι η διόπτρα, και οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 0,75 - 3,50 και ανεβαίνουν ανά 0,25 κάθε φορά. Η “προσθήκη” απαιτείται μόνο αν τα γυαλιά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για ανάγνωση ή για κοντινή εργασία. Αν τα γυαλιά σας είναι μόνο για απόσταση, δεν χρειάζεται. Μερικές φορές οι οπτικοί χρησιμοποιούν τη λέξη “Add'” ή “Near” αντί για «addition». Μπορεί να την γράφουν μόνο μία φορά, αλλά ισχύει κατά κανόνα και για τα δύο μάτια και η τιμή είναι σχεδόν πάντα η ίδια και για τα δύο μάτια (π.χ. “Add” 2.50 - πρέπει να προστεθεί και για τα δύο μάτια).

PRISM

 Είναι η προσπάθεια να διορθώσουμε ένα τεμπέλικο μάτι και δείχνει μια πιο ευαίσθητη κατάσταση. Συμπεριλαμβάνεται μαζί με μία ιατρική συνταγή για να διορθώσει κάποιες ειδικές καταστάσεις ή κάποιες παθήσεις των ματιών (όπως ο στραβισμός) που απαιτούν την εστιασμένη εικόνα για να μετακινηθεί η θέση. Η μέτρηση είναι Prism διόπτρες. Η τιμή μπορεί να είναι υψηλή όσο 10 και μπορεί να ανεβαίνει ανά ½ ή 1 Prism διόπτρες κάθε φορά. Οι ισχύς Prism συνοδεύονται πάντα από μια κατεύθυνση, η οποία συνήθως θεωρείται ως μια κατεύθυνση-βάση, όπως IN, OUT, UP και DOWN. Για παράδειγμα, Prism 2.00, Βάση IN. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν prism σε δύο κατευθύνσεις για το ένα μάτι. Για παράδειγμα, Prism 2.00, Βάση IN & 1.00, Βάση UP. Μπορούμε να προσφέρουμε online έως και 3,00 διόπτρες του prism, ωστόσο, αν η δική σας υπερβαίνει αυτή την τιμή ή αν έχετε περισσότερες από μία κατευθύνσεις για το κάθε μάτι, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για επιβεβαίωση της καταλληλότητας και της διαθεσιμότητας.

PD / Pupillary Distance

Η απόσταση της μιας κόρης, από την άλλη: είναι μία ουσιαστική μέτρηση. Είναι η απόσταση από το κέντρο της μίας κόρης στο κέντρο της άλλης κόρης και μετριέται σε χιλιοστά (κυμαίνεται από 50 έως 70 χιλιοστά). Κάθε φακός γυαλιών έχει ένα «οπτικό κέντρο», πρόκειται για ένα σημείο στο φακό όπου επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοση και η μικρότερη παραμόρφωση. Το οπτικό κέντρο κάθε φακού θα πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς μπροστά από το κέντρο κάθε μιας από τις κόρες σας. Με αυτόν τον τρόπο, τα μάτια σας κοιτάζουν μέσω του καλύτερο σημείου κάθε φακού. Μερικές συνταγές μπορεί να έχουν γραμμένη την απόσταση κόρης για κάθε μάτι ξεχωριστά, για παράδειγμα αν γράφει RE: 32 LE: 32, θα πρέπει να παραγγείλετε 64 χιλιοστά από τη λίστα μας. Αν η απόσταση κόρης για τα γυαλιά δεν έχει ρυθμιστεί σωστά τότε τα μάτια σας μπορεί να ζορίζονται για να βλέπουν μέσα από αυτά, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, κούραση των ματιών, οπτική παραμόρφωση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, διπλωπία. Η απόσταση κόρης γενικά μετριέται κατά τη διάρκεια μιας οπτικής εξέτασης, αλλά δεν είναι συνήθως γραμμένη σε μια συνταγή. Μπορείτε να την ζητήσετε από τον οπτικό σας, ή να του ζητήσετε να την προσθέσει στη συνταγή σας όταν εξετάζεστε. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία με αυτήν τη μέτρηση, μπορούμε να την καταγράψουμε, αν είναι απαραίτητο, από ένα ήδη υπάρχον ζευγάρι γυαλιών σας. Προσοχή πρέπει να αναφέρουμε το try on it ξανά

Απόσταση / Ενδιάμεσο / Κοντά

Το Dist, αναφέρεται στην απόσταση, είναι η συνταγή που απαιτείται για τη διόρθωση της μακρινής όρασης. Η διόρθωση αυτή χρησιμοποιείται συχνά για την οδήγηση, την τηλεόραση και τη γενική χρήση (περίπατος). Αυτά τα γυαλιά συχνά φοριούνται συνεχώς. Το Inter, αναφέρεται στο ενδιάμεσο, είναι η συνταγή που απαιτείται για τη διόρθωση της ενδιάμεσης όρασης, και μπορεί να εμφανιστεί ως πλήρης, ή ως πρόσθετη ισχύς (ADD) μαζί με την απόσταση. Αν χρειάζεστε γυαλιά για ενδιάμεση χρήση, συμπεριλαβετε το INTER ADD στο πλαίσιο ADD κατά την παραγγελία σας, κι επίσης ενημερώστε μας στο πλαίσιο με τις επιπλέον πληροφορίες ότι τα χρειάζεστε για ενδιάμεση χρήση. Η διόρθωση αυτή χρησιμοποιείται συχνά για την εργασία σε υπολογιστή (VDU). Το Near είναι η συνταγή που διορθώνει την κοντινή όραση και μπορεί να εμφανιστεί ως πλήρης, ή ως πρόσθετη ισχύς (ADD) μαζί με την απόσταση. Η διόρθωση αυτή χρησιμοποιείται συχνά για την ανάγνωση, το ράψιμο και κάθε λεπτομερή εργασία σε κοντινή απόσταση.

Η συνταγή σας

 Η συνταγή σας μας δίνει την σύσταση του οπτικού ή του γιατρού σας για καθαρή και άνετη όραση. Όλοι οι οπτικοί και γιατροί σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν τις ίδιες διαδικασίες όταν γράφουν μια συνταγή, η οποία μπορεί να εκτυπωθεί ή να γραφτεί με παρόμοιο τρόπο όπως στο παρακάτω παράδειγμα

Rx

SPH

CYL

AXIS

PRISM

ADD

Right Eye O.D.

-0.75

-0.50

005

NONE

+2.50

Left Eye O.S.

-1.75

DS

NONE

NONE

+2.50

Θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει CYL ή AXIS για το αριστερό μάτι, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αστιγματισμός. Ο οπτικός σας ίσως να γράψει DS (Dioptres Sphere) στο πλαίσιο CYL, αλλά μπορεί και να μην το γράψει. Το DS (Dioptres Dioptres Sphere) σημαίνει ότι έχετε μόνο μια ισχύ Sphere. Το DS σημαίνει απλά ότι καμία ισχύς δεν υπάρχει στο πλαίσιο CYL οπότε αφήστε το ως NONE ή DS. Αν συνταγή σας δείχνει μόνο το πλαίσιο SPH με τιμή, αφήστε κενό το CYL και το AXIS.

 Σε περίπτωση αμφιβολίας...

 Σε περίπτωση αμφιβολίας, απλά εισάγετε την συνταγή σας, όπως την βλέπετε. Αν δεν είστε σίγουροι για το τι είδους φακοί είναι οι κατάλληλοι, τοποθετήστε το ποντίκι σας πάνω από το ερωτηματικό δίπλα στον τύπο φακού, για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν. Μπορείτε να επισυνάψετε ένα αντίγραφο της συνταγής σας στην παραγγελία, ή να το στείλετε με φαξ ή μέσω e-mail ξεχωριστά. Θα ελέγξουμε τη συνταγή σας καλά ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα φτιάξουμε τους κατάλληλους φακούς.